Rokotanko lapseni vai en?

Rokottaisinko lapseni vai en? Kysymys nousee osalla tuoreista vanhemmista mieleen jo ennen vauvan syntymää tai viimeistään ensimmäisillä neuvolakäynneillä.

Suurimmalle osalle vanhemmista vastaus on itsestäänselvästi kyllä. He luottavat, että rokotusohjelma on suunniteltu lääketieteellisen, tutkimukseen perustuvan tiedon perusteella ja haluavat suojata lapsensa sairastumiselta. Yhä useampi on kuitenkin jättänyt rokottamatta lapsensa ilman että siihen on lääketieteellistä perusteetta, kuten lapsen sairautta, joka estäisi hänen rokottamisen.

Ymmärrämmekö olla kiitollisia siitä, että kansainvälisestikin ainutlaatuisessa lastenneuvolassamme tarjotaan kaikille lapsille maksutta rokotteet? Onko oikein, että otamme omien lastemme kohdalla riskin sairastumisesta? Onko meillä varaa luottaa tutkitun tiedon sijaan epämääräiseen, useimmiten netistä löytyvään propagandaan? Uskommeko todella salaliittoteorioihin ja vaarannamme samalla myös niiden lasten ja aikuisten hengen ja terveyden, jotka eivät ole voineet ottaa rokotusta vaikka haluaisivat ottaa sen?

Suomesta on saatu onneksemme rokotusten avulla hävitettyä lukuisia sairauksia, jotka olivat vielä melko tavallisia minunkin lapsuudessani 1970- ja -80 luvuilla. Mielikuva taudista voi olla: ”muutama päivä kuumetta ja kutiseva ihottuma”. Samalla olemme ehkä autuaan tietämättömiä tai unohtaneet kokonaan, että nämä taudit voivat aiheuttaa vakavia elinikäisiä vammoja ja jopa tappaa. Näitä tauteja ei ole myöskään saatu vielä hävitettyä kaikkialta maailmasta, elämme siis Suomessa tältä osin turvallisemmassa ympäristössä. Maailma ei kuitenkaan ole suljettu. Matkustamme itse maissa, joissa tartuntariski on suurempi ja Suomeen tulee muista maista rokottamattomia ihmisiä, jotka saattavat tietämättäänkin tartuttaa tauteja, joilta rokotus suojaisi.

Rokotusten teho perustuu osin laumasuojaan. Yhden lapsen rokottamatta jättäminen ei vielä riko sitä, mutta rokottamattomuuden aatteen levitessä ja rokotettujen määrän vähetessä alle kriittisen rajan seuraukset voivat olla ikäviä. Olemme viime päivien aikana saaneet tästä ikävän opetuksen Luodosta.

Pidämmehän huolta, että sekä oma, että lastemme rokotussuoja on kunnossa?

Seuraa minua:
Siirry sivun alkuun