Helsinki-lisän leikkaus on peruttava

Tänään on helsinkiläisillä lapsiperheillä surun päivä. Kotihoidon tuen kuntalisää maksetaan tästä päivästä lähtien vain alle 1-vuotiaan lapsen vanhemmalle. Leikkaus on suurimmillaan jopa 250 €/kk. Kyse ei ole pienestä rahasta perheiden taloudessa. Keskustan valtuustoryhmä vastusti kokoomuksen, vihreiden, demarien ja rkp:n ajamaa leikkausta.

Helsinki-lisä on mahdollistanut lapsen hoitamisen kotona vanhempainvapaan jälkeen kaksivuotiaaksi asti. Nyt kuntalisää saa enää muutaman kuukauden ajan.

Leikkaus aiheuttaa hankaluuksia monessa helsinkiläisessä perheessä, kun moni vanhempi on ilmoittanut ehkä jo yli vuosi sitten töihin perhevapaan pituuden ja laskenut kuntalisän mukaan arvioidessaan sitä, miten pitkään on varaa olla kotona pienemmillä tuloilla. Moni vanhempi on joutunut perumaan suunnitelmat hoitovapaalle jäämisestä myös kokonaan, kun leikkauksesta päätettiin viime vuoden lopulla. Ilman kuntalisää hoitovapaalle jääminen on mahdollista lähinnä hyvätuloisille perheille korkeiden asumiskustannusten Helsingissä.

Lasten kotihoitoa ja päiväkodeissa annettavaa varhaiskasvatusta ei tule asettaa vastakkain. Useimmat perheet käyttävät lapsen eri elämänvaiheissa molempia. Lähes 90 prosenttia perheistä käyttää Suomessa kotihoidon tukea jonkin aikaa. Melko harva lapsi menee päiväkotiin heti yksivuotiaana, johon kuntalisän leikkaus nyt ohjaa. Vain vähän yli kymmenen prosenttia perheistä käyttää kotihoidon tukea vain 1–4 kuukautta.

Eri elämäntilanteissa samassa perheessäkin voidaan tehdä erilaisia valintoja ja soisin mielelläni jokaiselle perheelle valinnanvapauden lasten hoidon järjestämisessä. Meidän perheessämme kotihoidon tukea on käytetty eri lapsilla eri pituisia aikoja, muutamalla lapsella pidempään ja nuorimmilla vain yksivuotiaaksi asti. Mieheni on tainnut olla hoitovapaalla yhteensä minua pidempään.

Lapsiperheisiin rajusti kohdistuvaa kotihoidon tuen kuntalisän leikkaamista on perusteltu tarpeella leikata kaupungin menoja. Tämä on erittäin outo perustelu. Tuen taso vaikuttaa siihen, miten pitkään perhe voi hoitaa lastaan kotona. Helsinki-lisän leikkaus lisää päiväkotihakemusten määrää ja kaupungin menoja jo tänä vuonna. Myös toimeentulotuki- ja asumistukimenot kasvavat. Tämä ei siis säästä mitään, pikemminkin lisää menoja. Lapsiin ja perheisiin ei pitäisi ylipäätään kohdistaa leikkauksia koronavuoden jälkeen.

Helsingissä on ollut suuria vaikeuksia vastata perheiden palvelutarpeisiin. Moni vanhempi on joutunut siirtämään vanhempainvapailta töihin paluuta, koska lapselle on osoitettu päiväkotipaikka kohtuuttoman kaukaa kotoa. Tavoite lähipäiväkotiperiaatteen noudattamisesta on jäänyt vielä puheiden tasolle. Helsingin varhaiskasvatus on suurissa ongelmissa, kun vanhemmat ajetaan tukileikkauksilla hakemaan yksivuotiaille lapsilleen paikkaa päiväkodista.

Keskustan valtuustoryhmä on esittänyt kotihoidon tuen kuntalisän leikkauksen perumista. Olemme jättäneet tästä talousarvioaloitteen. Lupaan, että teemme hartiavoimin töitä Helsinki-lisän palauttamiseksi tulevalla vaalikaudella.

Seuraa minua:
Siirry sivun alkuun