Sote kaatui, mutta uudistustarve ei kadonnut

Onpas tämä ollut päivä. Ajatukset eivät ole edes vielä ihan tasaantuneet.

Neljän vuoden vaalikausi näyttää liian lyhyeltä ajalta toteuttaa isoja uudistuksia. Sote-uudistuksen käsittelyn keskeytyminen eduskunnassa on tosi iso pettymys, vaikka itsellänikin oli toiveita esityksen yksityiskohtien muuttamiseksi.

Neljä vuotta sitten olimme samassa tilanteessa, vaikka kaikki eduskuntapuolueet olivat osallistuneet yhdessä sote-uudistuksen valmisteluun. Uudistusta on yritetty tehdä eri tavoin jo yli kymmenen vuoden ajan.

Tällä vaalikaudella sote-uudistuksen tekemistä on vaikeuttanut halu laajentaa voimakkaasti valinnanvapautta tavalla, joka ei sovi ongelmitta yhteen perustuslakimme kanssa. Eduskunnassa sote-esityksen käsittelyä on värittänyt myös opposition voimakas vastustus uudistusta kohtaan. Viime vaalikauden aikana me keskustan kansanedustajat yritimme kaikin voimin viedä sote-uudistusta eteenpäin vaalikauden loppuun asti, vaikka Keskusta oli oppositiossa.

Olen seurannut viimeiset neljä vuotta sote-uudistuksen tekemistä taustalla poliittisen asiantuntijan tehtävässä. Tämä päivä on taas näitä päiviä, jotka osoittavat konkreettisesti sen, millaista työni joskus äärimmillään on. Aamulla töihin lähtiessä on tietynlainen suunnitelma kalenterissa ja päässä ajatus päivän aikana tehtävistä töistä.

Eilen illalla oli jo aavistus, että perjantaista tulee tavallisesta poikkeava, joten peruin iltayöstä aamulta tapaamisia. Töihin tultuani peruin lounastapaamisen ja olen käyttänyt valtaosan työpäivästäni soteen seuraten samalla päivän tapahtumien uutisointia.

Aamulla mediat uutisoivat, että perustuslakivaliokunta ei jatka niin sanotun maku 2 lakiesityksen käsittelyä. Perustuslakivaliokunnalla ei tosin ollut aamulla edes kokousta, eikä valiokunta ollut edes käynyt vielä makukakkospaketista yleiskeskustelua eikä tehnyt esityksestä johtopäätöksiä.

Hiukan myöhemmin julkisuuteen tuli tieto, että pääministeri Sipilä on jättämässä tasavallan presidentille hallituksen eropyynnön, koska hallituksen yksi tärkeimmistä tavoitteista, sote-uudistuksen toteuttaminen oli ajautunut umpikujaan. Syynä oli sekä valinnanvapauteen liittyvät perustuslailliset ongelmat, että ajan loppuminen vaalikauden päättymisen lähestyessä.

Sote-uudistuksen tarve ei ole hävinnyt yhtään mihinkään. Palveluiden saannissa on alueittain ja jopa kaupunkien sisällä isoja eroja, hyvinvointi- ja terveyseroja pitää kaventaa, väestö ikääntyy ja kustannusten nousu jatkaa kasvuaan melko voimakkaasti.

Nyt tehty valmistelutyö ei ole kuitenkaan mennyt hukkaan. Sote-uudistus on toteutettavissa edelleen Keskustan jo aikoja sitten esittämän maakuntamallin pohjalta. Itse asiassa lähes kaikki puolueet näyttävät kannattavan maakuntia sote-järjestäjinä, vaikka kaikki eivät näistä alueista käytäkään maakunta-sanaa. Sekin on tullut todistettua, että maakunnissa sote-palveluiden järjestämisvastuullisina toimijoina ei ole perustuslaillista ongelmaa.

Useissa ministeriöissä lukuisat virkamiehet ovat valmistelleet lakeja, miettineet yksityiskohtia, kiertäneet kenttää ja auttaneet maakunnissa uudistuksen käytännön valmisteluja tehneitä sote-valmistelijoita. Kaikkialla Suomessa on tehty hyvää työtä palveluiden ja palvelurakenteiden uudistamiseksi ja otettu käyttöön uusia toimintatapoja.

Kun sote-uudistus nyt kaatuu, on riskinä, että ulkoistukset jatkuvat erityisesti monissa pienissä kunnissa. Pienille kunnille investointien rahoitus on jo nyt vaikeaa ja erot palveluiden saatavuudessa voivat kasvaa entisestään. Nykytilanne ei todellakaan ole hyvä, eikä näin voida enää jatkaa pitkään. Epäilen, että huomautettavaa löytyisi, jos nykyisten sote-palveluiden tilannetta arvioitaisiin perustuslakivaliokunnassa.

Pääministeri Sipilä totesi aamupäivällä taas kerran, että hän on tullut politiikkaan tekemään ratkaisuja ja laittamaan Suomea kuntoon. Työtä sote-uudistuksen eteen on tehty valtavasti ja matkalla on tehty myös virheitä. Yksi hallituksen viidestä päätavoitteesta ei ole toteutunut. Sote-uudistuksella ei ole etenemismahdollisuutta, vaikka sitä on yritetty viedä vielä viime päiviin asti päättäväisesti maaliin.

Nyt jokaisen puolueen on vihdoinkin esitettävä oma mallinsa. Jokaisella puoleella pitää olla vastaus, miten sote-palveluita kehitetään vaalien jälkeen, mikäli puolue olisi hallituksessa.

Keskustan malli perustuu maakuntapohjalle. Keskusta vahvistaisi julkisia palveluita, mutta toteuttaisi valinnanvapauden nyt eduskunnassa käsittelyssä oleviin esityksiin nähden rajatumpana. Keskustan malli ei ole markkinamalli. Keskustan sote-mallilla turvataan tarpeelliset palvelut jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta riippumatta.

Seuraa minua:
Siirry sivun alkuun